Sfaturi pentru consumul de fructe

Pastrati un platou cu fructe pe masa sau in frigider. Pastrati la frigider fructele taiate pentru a le consuma mai tarziu. Cumparati fructe proaspete in timpul sezonului deoarece sunt mai accesibile si mai gustoase. Cumparati si fructe uscate, congelate sau confiate (in apa sau sirop) astfel incat sa dispuneti intotdeauna de o provizie. Cumparati conserve de fructe feliate (bucati de pepenele galben sau ananas) pentru o gustare rapida si sanatoasa. Optati pentru conservele de fructe fara zahar.

Oamenii nu stiu cand si cum se mananca fructele. Corpul nostru striga disperat dupa fructe. Fructul este mancarea cea mai energizanta, binefacatoare, datatoare de viata, de confort si de armonie, care exista. Fructele sunt alimentul cel mai important, cel mai bun si totodata cel mai potrivit sructurii noastre. Stramosii nostri au mancat numai fructe, zeci de milioane de ani. Mancarea pe care o consumam lasa urme pe dintii nostri. Din studiile dintilor fosilizati rezulta ca primii oameni nu mancau carne, nici seminte, tulpini, radacini sau frunze, ci fructe. Ei erau fructivori. Fara exceptie, timp de milioane de ani, oamenii au mancat numai fructe.

Deoarece fructul este alimentul pentru care omul este adaptat biologic cel mai bine, este important sa ne punem problema: cate fructe am mancat azi? decat: cate proteine am mancat azi?

Se cunosc cazuri foarte numeroase de otravire cu proteine. Supraconsumul lor duce la cancer de ficat, san, vezica urinara, leucemie, cancer la stomac (care formeaza 1/3 din toate cancerele umane). Toxinele cu care proteinele ne otravesc corpul nu se gasesc deloc in fructe. Deoarece scopul nostru este de a ne curata corpul de toxine, calea cea mai eficienta este consumul de fructe. Fructele constituie alimentele cu continutul cel mai mare de apa (80-90%). Aceasta apa vegetala, VIE, este datatoare de viata si aducatoare de curatenie in tesuturi; in plus, ea este plina de vitamine, minerale, carbohidrati, aminoacizi, acizi grasi. Prin natura sa, fructul da corpului posibilitatea sa se curete de toxine, daca este corect consumat. Fructele curata, nu naclaiesc corpul.

Energia necesara digerarii fructelor este mult mai mica decat cea folosita pentru digerarea oricarui aliment. Pentru digerarea fructelor este necesara o cantitate mult mai mica decat aceea pe care acestea o furnizeaza organismului uman. Tot ce intra in stomacul omului trebuie sa fie descompus si transformat in glucoza, fructoza, glicerina, aminoacizi si acizi grasi. Acestia sunt nutrientii extrasi si folositi de organism din alimente.

Creierul functioneaza numai cu glucoza. Fructul inseamna glucoza in corpul nostru. Digestia, absorbtia si asimilarea lui necesita o energie infima fata de cea cheltuita pentru descompunerea altor alimente. Alte alimente (corect combinate) se digera in timp de 2-4 ore cu o cheltuiala notabila de energie. Fructele nu se digera in stomac fiindca sunt "predigerate". Ele trec prin stomac in 20-30 min (bananele, curmalele si fructele uscate stau cel mai mult � cam 1 ora). Energia economisita prin "nedigerarea" fructelor este enorma si folosita imediat de organism pentru curatarea tesuturilor de toxine.

Singura conditie pentru aceasta este ca fructele sa fie corect consumate. Deoarece sunt destinate sa stea in stomac atat de putin, inseamna ca ele nu trebuie mancate cu sau dupa ceva, ci dimineata pe stomacul gol sau inainte de mancare. Putin mai in detaliu: imediat cum fructul vine in contact cu mancarea din stomac si cu sucurile digestive, intreaga masa de alimente incepe sa se strice. Orice proteina din stomac va putrezi, orice hidrat de carbon va fermenta. Totul devine acid. Totusi, s-ar putea sa nu va fie rau imediat. Asta nu inseamna ca nu ati incalcat o regula de baza in alimentatie, ci arata mai curand enorma adaptabilitate a corpului nostru. Un corp toxic acid se poate recunoaste dupa: balonare, greutate excesiva, par incaruntit, izbucniri nervoase, cercuri negre sub ochi, riduri premature pe fata, ulcerari. Consumul corect de fructe duce la o incredibila intinerire, longevitate, vigoare, sanatate, energie, vitalitate.

Exemplu: pepenele nu trebuie niciodata mancat dupa masa, deoarece produce fermentatie. Daca il mancati pe stomacul gol iar dupa 20-30 min mancati altceva, veti vedea ce efecte pozitive va avea acest fapt.

Toate fructele contin acizi organici (in special acid citric, malic si tartric) care odata ajunsi in stomac sunt catabolizati si genereaza substante alcaline daca sunt consumate pe stomacul gol. Ca si vegetalele crude, ele neutralizeaza acizii care se formeaza in corp.

in afara faptului ca fructele aduc in corp apa vie care curata si purifica, ele nu lasa reziduri in sistem, nu cheltuie aproape deloc energie pentru digestie, importanta lor enorma constand in continutul valoros de combustibil. Valoarea in combustibil este ceea ce trebuie sa cautam noi in orice mancare. [combustibilul se mai poate obtine si prin somn] Procentele ideale ale celor 5 nutrienti esentiali de care are nevoie corpul sunt:

Glucoza 90%

Aminoacizi 4-5%

Minerale 3-4 %

Acizi grasi 1%

Vitamine sub 1%

Fructele sunt singurul aliment care furnizeaza aceasta compozitie perfecta de nutrienti.

Trebuie facute 2 remarci importante referitoare la consumul fructelor:

1. Fructele sau sucul lor se pot consuma numai proaspete. Fructele fierte sau coapte la cuptor nu mai furnizeaza substantele nutritive, nici apa atat de necesara purificarii; ele sunt foarte acide si forteaza corpul sa le anuleze aciditatea cu o mare cheltuiala de energie. Gatitul distruge valoarea potentiala a fructelor. Trebuie sa ne amintim mereu: sa consumam alimentele crude, sa le mestecam cum trebuie, sa nu le infulecam cu lacomie.

2. Cat timp trebuie sa treaca de la consumarea altor mancaruri pana la consumarea fructelor? Atat timp cat stomacul este gol, putem manca cand si cate fructe vrem, lasand totusi sa se scurga totusi macar 30 min inainte de a manca alte feluri de mancare.

Daca ne intreaba cineva: care credeti ca este cea mai periculoasa masa din zi, vom raspunde cu siguranta: inainte de culcare. Dar a doua masa ca pericol? Va raspundem noi: micul dejun copios. De ce? Sa ne amintim: energia este baza vietii. Cand ne sculam dimineata suntem odihniti si in cea mai buna forma energetica (pe care ne-o furnizeaza somnul). Pe ce vom cheltui aceasta energie? Pe un mic dejun copios? Digestia (mare cheltuitoare de energie) acestui "mic dejun copios" ne va consuma energia, nu ne va aduce noi forte.

Mai ales micile dejunuri traditionale � oua, branza, paine, rosii, ceai, lapte, conserve, prost combinate, consuma o enorma cantitate de energie. Energia nu poate fi furnizata decat dupa ce mancarea este absorbita de intestine. Daca vom inlocui acest amalgam de alimente (de multe ori combinate absolut haotic) cu fructe, energia acestora va fi asimilata de organism aproape instantaneu (in loc sa dureze ore) si starea de somnolenta ce urmeaza micului dejun bogat (traditional) va disparea.

La micul dejun putem manca fructe, ori de cate ori ne este foame. Mancatul fructelor pe stomacul gol accelereaza si pierderea greutatii atunci cand este necesar. Caloriile de inalta calitate care se gasesc in fructe nu vor crea probleme de greutate corpului nostru.

Ratiunea pentru care se recomanda consumul fructelor dimineata este legata de desfasurarea celor 3 cicluri ale corpului nostru:

1. Eliminarea (4 a.m.-12 p.m.). Mancand fructe in acest interval, capatam rapid energie si favorizam astfel eliminarea toxinelor. Apa continuta de fructe are un rol hotarator in procesul eliminarii. Consumarea altor alimente franeaza eliminarea.

2. Consumul alimentelor (12 p.m.-8 p.m.). Putem manca, dar cu atentie: digestia alimentelor prelucrate artificial mai mult ne consuma energia. Cel mai bine este sa incepem cu salate si pe masura ce ne apropiem de ora 8, putem consuma si alimente care contin proteine, dar corect combinate.

3. Asimilarea (8 p.m.-4 a.m.). Acum corpul nostru isi extrage substantele nutritive si le utilizeaza. Daca am combinat corect mancarurile, in aproximativ 3 ore ajung in intestin, unde incepe absorbtia lor de catre corp.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu